Schimbarile aduse de viitoarea lege a achizitiilor publice
Noua lege a achizitiilor publice va intra in vigoare de la inceputul anului 2016 si va aduce schimbari fundamentale in vederea imbunatatirii legislatiei actuale.
Un aspect important care va suferi modificari este criterial de atribuire. Daca in prezent majoritatea contractelor sunt atribuite dupa criterial “pretul cel mai scazut”, potrivit noii legislatii va fi “oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic”. Avocatii Nicolae Ursu si Cristiana Ditoiu precizeaza ca “pretul cel mai scazut” de multe ori a dus la prestarea de servicii si lucrari de calitate slaba.
“In prezent, nu exista reglementari exprese cu privire la modificarea contractelor de achizitie publica. Noua lege va stipula cazurile in care modificarea contractului de achizitie publica nu impune organizarea unei noi proceduri de atribuire. Aceasta noua prevedere va fi foarte utila in limitarea semnificativa a practicii prin care valoarea initiala a contractului este substantial majorata prin acte aditionale, fara organizarea unei noi proceduri de atribuire.
Potrivit noului proiect, ofertantii vor putea depune o declaratie pe proprie raspundere, numita DUAE (documentul unic de achizitie european), prin care atesta ca indeplinesc criteriile de participare si selectie pentru procedura de achizitie publica, fara a mai fi necesara depunerea certificatelor care sa dovedeasca acest lucru.” – au mai precizat cei doi avocati.
Sursa: www.zf.ro
Licitatia.ro – de 11 ani lider in domeniul monitorizarii achizitiilor publice.