Licitatii pentru desemnarea firmelor care vor realiza explorarea gazelor de sist
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza, in perioada urmatoare, licitatiile pentru desemnarea firmelor care vor realiza explorarea gazelor de sist, a anuntat, joi, Constantin Nita, ministrul Delegat pentru Energie, in cadrul Conferintei “Energy Business Summit”, desfasurata sub patronajul Ministerului Economiei.
“In perioada urmatoare, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza licitatiile de desemnare a firmelor care vor realiza explorarea gazelor de sist. Ulterior, vom astepta rapoartele geologice ale acestor firme, rapoarte care ne vor indica daca exista sau nu gaze de sist pe teritoriul tarii noastre. De-abia dupa ce vom constata ca Romania dispune de gaze de sist, vom decide daca le vom exploata sau nu”, a afirmat Constantin Nita, citat de Agerpres. Acesta a precizat ca in Romania exista deja companii care au obtinut licentele de explorare a gazelor de sist. “Aparitia gazelor de sist a modificat raportul dintre SUA si Uniunea Europeana, in sensul unei competitivitati mai mari a companiilor americane fata de cele din Europa. Cautam sa identificam solutii de reasezare a mixului energetic in Romania, deoarece situatia economiei ne impinge sa facem acest lucru”, a mai spus Constantin Nita.
Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat sambata ca ministerul de resort va organiza dezbateri publice pentru a analiza avantajele si riscurile exploatarii gazelor de sist, prima dintre aceste dezbateri urmand sa aiba loc la inceputul lunii iunie la Bucuresti. “Vom organiza dezbateri publice. Vom incepe prin organizarea unei dezbateri publice la Bucuresti, in prima decada a lunii iunie, cu specialisti, cu experti si, bineinteles cu organizatii neguvernamentale, pentru a putea explica in mod cat se poate de stiintific care sunt avantajele si dezavantajele”, a spus Rovana Plumb.
Aceasta a reiterat ca trebuie facuta o departajare clara intre explorare, care va dura minimum cinci ani, si exploatare. “Trebuie sa facem o departajare clara intre procesul de explorare, unde vom vedea daca tara noastra dispune sau nu de resurse si unde nu exista niciun risc de mediu, si componenta de exploatare, care presupune risc de mediu. Perioada de explorare va dura minimum cinci ani, timp in care este posibil sa apara si alte tehnologii de exploatare mai prietenoase cu mediul. Din informatiile pe care le avem, exista in procedura de analiza alte doua noi tehnologii, care sunt prietenoase cu mediul, si care asigura totodata si protectia cetatenilor care locuiesc in apropierea zonelor de exploatare”, a precizat Rovana Plumb, subliniind ca riscurile de mediu sunt asociate tehnologiei de fracturare hidraulica si ca aceasta nu se impune la explorare.
Sursa: http://www.finantistii.ro