Care este procentajul constructiilor noi, din totalul lucrarilor publice?

Care este procentajul constructiilor noi, din totalul lucrarilor publice?

Achizitiile publice reprezinta un barometru al unei economii. Modul in care sunt cheltuiti banii publici arata gandirea, startegia, caracterul, constiinta si viziunea unei tari.

 

De ce majoritatea oraselor din Romania sunt din punct de vedere al constructiilor ca niste Orase Medievale? Drumurile din orase/sate sunt inguste, trotuarelea aproape lipsesc, iar spatiul verde sau parcuri foarte putine?

 

Pentru a intelege mai bine achizitiile am studiat, impreuna cu colegii de la Licitatia.ro, natura achizitiilor publice din Romania ca sa aflam: „Care este procentajul lucrarilor noi -constructiilor de la 0, din totalul lucrararilor publice?.” Practic am vrut sa vedem ce se intampla in sectorul constructiilor din achizitiile publice. Motivul pentru care am ales aceasta tema a fost ca nu am vazut demult un spital nou construit de la „0”, o scoala noua, o gradinita noua, doar renovari si reamenajari.

 

Rezultatul a fost: 33% constructii noi, iar 66% sunt lucrari de renovari si amenajari

 

 Rezultatul studiului a confirmat ceea ce banuiam si anume: majoritatea lucrarilor de constructii sunt renovari si amenajari, doar 1 din 3 lucrari de constructii reprezinta constructii noi. Precizez ca, atunci cand am facut studiul am luat in calcul toate licitatiile publicate pe www.licitatia.ro in domeniul constructiilor in ultimele 6 luni, atat licitatiile de achizitii publice din fonduri de stat cat si cele din fonduri Europene. Daca am fi luat in calcul doar achizitiile publice ale institutiilor cu fonduri de la stat, fara cele cu fonduri europene, procentul constructiilor noi ar fi fost mult mai mic.

 

 

O explicatie ar fi ca, de secole intregi am tot renovat, si reparat ceea ce s-a construit odata. Viziunea a fost de conservare si renovare. Aceasta viziune o gasim si astazi. Probabil e o caracteristica a poporului nostru, ne pare rau sa ne despartim de unele lucruri, credem ca renovandule le vom creste durata de viata. In schimb privim cu admiratie la cartierele noi, constructiile, cladirile, drumurile ce le vedem in America, Arabia, si in multe orase din Europa.

 

Ne miram de ce scade natalitatea si numarul populatiei din Romania de la an la an. Romania arata ca o tara care traieste intr-o continua renovare. E bine sa pastram traditiile, istoria si sa traim cu trecutul, dar e si mai bine sa dam o perspectiva pentru viitor. O constructie noua arata un progres, o perspectiva, o mandrie pentru cetateanul acelei localitati. O constructie noua da un sens nou, o speranta, o incredere ca se poate.