Fondurile europene ar putea impulsiona sectorul constructiilor

Fondurile europene ar putea impulsiona sectorul constructiilor

Pentru revenirea sectorului constructiilor in 2013, un rol important il vor avea fondurile europene, cu conditia ca absorbtia acestora sa creasca. Firmele de constructii asteapta lansarea unor licitatii publice pentru mari proiecte de infrastructura. Uniunea Europeana a pus la dispozitia Romaniei fonduri pentru infrastructura, dar a lipsit experienta necesara pentru asimilarea acestora. Este necesara pregatirea proiectelor, planificarea investitiilor si o mai mare atentie acordata licitatiilor publice, care de multe ori sunt tergiversate. Un alt factor important este parteneriatul public-privat axat pe solutii de crestere economica.

In 2012 s-a resimtit un trend descendent in sectorul de constructii din Romania, desi inceputul anului a debutat cu o usoara revenire. Cauzele acestei tendinte variaza de la numarul redus de autorizatii de construire pana la cresterea preturilor la materii prime si energie. La acestea se adauga lipsa increderii investitorilor in Romania, precum si criza politica din aceasta vara, ale carei efecte s-au rasfrans asupra intregii economii.

Sectorul rezidential a avut o revenire usoara in special datorita investitorilor privati, care realizeaza locuinte la preturi accesibile. Indeosebi lucrarile de renovare au avut o pondere mai mare in piata, proiectele noi fiind rare.

In 2012 au scazut usor preturile materialelor de constructie si echipamentelor. Aceste scaderi au fost determinate de un numar redus de investitii, o cerere redusa, precum si din dorinta multor companii de a castiga contracte, in special pe proiecte publice. Preturile vor stagna cel mai probabil in 2013 atat la materiale cat si la servicii.

Sursa: www.constructiibursa.ro